9 Temmuz 2015 Perşembe

Fenerbahçe'de dev transferlerin ardından futbolcu maliyetleri %10 yükseldi

Fenerbahçe'de bu yıl yeni menajer Terraneo'nun göreve başlamasının ardından, birbiri ardına gelen ünlü ve maliyetli transferler ve bir taraftan kadroda yaşanan tasfiyeler beraberinde kaynak hakkında ciddi soru işaretlerini de getirdi. 


Sorunun iki boyutu var, ilki geçen yıl mevcut olan kadronun maliyeti, bu yıl ne kadar değişti? İkinci soru ise, bu transferler ve yaşanan kadro değişikliğinin şirketin (Fenerbahçe Futbol A.Ş.) mali tabloları üzerindeki etkileri. Bugün ilk soruya cevap arayacağız. geçen gün Hürriyet gazetesinde yer alan haberi bu sayfalarda size aktarmıştık. Bir takım eksiklikler vardı, o haberin ardından bugün gelen Van Persie transferiyle ilgili güncellemeyi de yaparak tabloyu aşağıda verelim. 

Çoğu rakam KAP'tan alındı, eskiden Fenerbahçe hem bonservis hem de sözleşme bedellerinin detaylarını KAP'ta açıklıyordu. Ancak yaklaşık bir yıldır ne yazık ki bundan mahrum kalıyoruz. hatta bazı futbolcuların bonservis bedelleri bile açıklanmıyor,Fernandao ve Şener gibi. Alınan ücretlerde ise, belli bir sınırın altında kalındığı için neredeyse hiçbiri açıklanmıyor. Bunun tek istisnası Diego Ribas olmuştu, belki önümüzdeki günlerde Van Persie olabilir. 

Sözü uzatmadan rakamlara gelelim, 2014-15 sezonunda toplam kadro maliyeti (garanti ücret+maç başı ücret ve bonservis amortisman bedeli=bonservis bedeli/anlaşma süresi) 25 futbolcu için 68.6 milyon Euro iken, bu yıl bu rakam 75.5 milyon Euro'ya yükseliyor. Yani yaklaşık %10'luk bir artış söz konusu. Bu rakamlara ulaşırken yeni futbolcu ücretleri ve bonservisleri için KAP'ta yer alan ve basında yer alan haberleri kullandık. Bu nedenle örneğin Van Persie'nin bonservis ve yıllık ücreti, Nani'nin yıllık ücretleri speküle edilebilir ve varsayıma dayanıyor. Ancak en azından bir done olarak kullanılabilir diye ümir ediyoruz. 34 futbolcunun oynadıkları maç sayısı, ve diğer değerleri de hesaplarken birhata yapmışsak affola, düzeltme hakkımız bakidir :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder