21 Nisan 2015 Salı

SPK, Fenerium değeri için Fenerbahçe'den yeni bir değerleme raporu istedi, sonuçları neler olabilir?

Fenerbahçe Futbol A.Ş., bugün yaptığı açıklamada, SPK'nın yeni bir yazısı/talebi doğrultusunda, geçen yıl Mart ayında kulüpten olan alacağına karşın devraldığı Fenerium hisseleri için yeniden bir değerleme raporu hazırlatılmasına ve  Fenerium'un 30.09.2013 tarihli değerinin tekrar belirlenmesine karar verdi.

Hatırlanacağı üzere SPK 7 Ocak 2014'de Fenerium için yeni bir değerleme raporu istenmesine karar vermişti. O tarihte konuyla ilgili yazdığımız yazı ( Fenerium'la ilgili SPK talebi ne anlama geliyor ve sonuçları ne olabilir? ) büyük ölçüde güncelliğini koruyor, ilgilenenlere okumalarını tavsiye ederiz.
Ancak Fenerbahçe, SPK'nın bu talebini yerine getirmemiş ve 24 Mart 2014 tarihinde yaptığı açıklamayla, ilk raporda yer alan 280 milyon TL bedelle Fenerium'u devraldığının işaretini vermişti. Bu açıklamada yazdığını uygulamaya koyarak, Şubat 2014 mali tablolarından itibaren Fenerium'u da mali tablolarına dahil etmeye başlamıştı. 24 Mart tarihli yazı Fenerbahçe Futbol A.Ş. Fenerium'u kulüpten devraldı mı?

Bu aşamadan sonra 2 ilginç şey oldu:

  • SPK'dan konuyla ilgili 1 seneden fazla süre boyunca bir açıklama gelmedi
  • Fenerium devir bedeli 280 milyon TL olmasına ve kulübün şirkete olan borcu kapanmış gözükmesine rağmen, defter değeri ile arada olan 200 milyon TL'den fazlar bir fark eksi olarak şirket özkaynaklarında gözükmeye başladı (Fenerium birleşme etkisinden kaynaklanan eksi 221 mn TL) muhasebe olarak bu mantıksız bir uygulama olarak gözüküyordu. Bu konuyla ilgili bir açıklama olmaması da, SPK'nın konuya ilişkin onay vermemesine bağlanabilir.

Peki şimdi ne olacak:

  • Öncelikle Fenerium'un değerleme bedelini SPK yüksek bulduğunu ima etmişti, yeni değerleme raporunda bu değer düşecek diye varsayabiliriz. 
  • Fenerium'un 30.9.2013 tarihli değerinin hesaplanacağından bahsedilmiş, ancak o dönemden bu yana Fenerium'un gerçekleşen ciro ve net kar rakamları projeksiyonların altında kaldı, bu nedenle bu rakam büyük olasılıkla aşağı gelebilir. Bu da Fenerbahçe SK aleyhine, Fenerbahçe Futbol A.Ş. lehine olacak. 
  • İlkini açarsak, değerlemede tespit edilecek rakam düşünce, Fenerbahçe SK'nün Futbol AŞ'ye olan borcu tam olarak kapanmış olmayacak, ve kulübün borcu artacak.  Fenerbahçe SK borcu artarken (kulüp için olumsuz), Fenerbahçe Futbol A.Ş. alacağı artacak (şirket açısından olumlu) Toplam konsolide borçluluk ise değişmeyecek. 
  • Geriye dönük uygulama tam oarak nasıl yapılacak bilemiyoruz, ancak arada oluşacak fark kadar kulüp A.Ş.'ye tekrar borçlanmış olacak ve bunun için bir faiz ödemesi çıkabilir. Bu da SK açısından olumsuz, şirket açısından ise olumlu olacak. Geriye dönük gelir tablosu rakamları değişebilir. 
  • Özkaynaklar açısından bakıldığında, daha düşük de olsa bir değerleme SPK tarafından onaylandığı takdirde, Fenerbahçe Futbol A.Ş. bilançosuna (kağır üzerinde de olsa) dört dönemdir olumsuz etki yapan 221 mn TL'lik birleşme etkisi ortadan kalkacak. Son dönem eksi özkaynak 391 mn TL idi, bu rakam düzeltilirse eksi özkaynak 170 mn TL'ye düşecek, yine eksi ancak daha düşük bir rakam olacak) Kulübün ödemesi gerekecek faiz miktarı da bu rakam üzerinde olumlu etki yapacak. 
  • Sonuç olarak, kulübün yapmakta olduğu hisse satışları daha da hızlanabilir, ve bu miktarın SPK'nın da zorlamasıyla, borç ödemesinde kullanılması gerekebilir. Bu da şirkete nakit kaynak girişi, kulüpten kaynak çıkışı anlamına gelecektir.
  • Diğer bir sonuç ise, UEFA değerlemesine tabii olacak Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin mali tablolarının olumlu yönde etkilenmesi olacak, ancak feneriu mdevri ile gelirleri azalan kulüp açısından ise tablo biraz daha olumsuza gidebilir. 
  • Hızlı ve kısa analiz bu kadar, konuyu detaylı incelemeye devam edeceğiz yeni bilgiler geldikçe. 



İlgili KAP açıklaması: http://www.kap.gov.tr/bildirim-sorgulari/bildirim-detayi.aspx?id=432471

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. / FENER [] 20.04.2015 18:06:32



   Özel Durum Açıklaması (Güncelleme)

   

Ortaklığın Adresi:Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı, Maraton Girişi, Kızıltoprak, Kadıköy, İstanbul
Telefon ve Faks Numarası:Tel: 216 542 1907 Fax: 216 542 1956
E-posta adresi:yatirimciiliskileri@fenerbahce.org
Ortaklığın Yatırımcı/Pay Sahipleri İle İlişkiler Biriminin Telefon ve Faks Numarası:Tel: 216 542 1621 Fax: 216 542 1956
Orjinal Açıklamanın Tarihi:07.01.2014
Yapılan Açıklama Ertelenmiş Bir Açıklama mı?:Hayır
Özet Bilgi:SPK'nın yazısına istinaden, Yönetim Kurulumuzca, Fenerium paylarının satın alınmasına ilişkin değerlemeye esas mali tabloların bağımsız denetimden geçirilmesine ve denetimden geçmiş mali tabloların dikkate alınarak yeni bir değerleme raporu hazırlatılmasına karar verilmiştir.

   AÇIKLAMA:

Yönetim Kurulumuz 20.04.2015 tarihinde yaptığı toplantısında;Fenerbahçe Spor Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Fenerium") paylarının %80'ine tekabül eden 4.000.000 TL nominal değerdeki payın Şirketimizce satın alınması işlemine ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu ("SPK")'nun incelemesi neticesindeki tespitlerini içeren Şirketimize ulaşan yazılı talebi doğrultusunda;  değerlemeye esas Fenerium mali tablolarının (31.12.2012 ve 30.09.2013) bağımsız denetimden geçirilmesine ve  değerleme raporlarına ilişkin SPK tespitlerini de dikkate alacak şekilde Fenerium'un 30.09.2013 tarihli değerini belirlemek üzere, farklı bir değerleme şirketine Bağımsız denetimden geçmiş Fenerium mali tablolarının dikkate alınarak yeni bir değerleme raporu hazırlatılmasınakarar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder